Implant Dentar

 

Implanturile pe care le folosim in prezent sunt implanturi de ultima generatie, made in Italy alese in urma unei bogate experiente cu diverse sisteme.

Implanturile sunt custom made create special pentru Asclepimed avand caracteristici particulare precum si un tratament special al suprafetei ce impiedica orice transfer ionic, electric, magnetic si termic catre tesutul viu, crescand aderenta osului pe implant si elimininand astfel eventualele complicatii.

Un lucrul deosebit de important in tratamentul implantar pe langa calitatea implantului este mana care insereaza implantul!

Cand suntem intrebati: „Cat rezista in timp implanturile?”, raspundem ca tratamentul nostru cu implanturi dentare este facut sa reziste o viata, daca pacientul respecta cu strictete indicatiile ce i se dau dupa interventia chirurgicala, igiena zilnica si controalele periodice!

Care sunt consecintele pierderii unui dinte?

Dintele cu care acesta venea in contact de pe arcada opusa incepe un proces de iesire din osul maxilar in incercarea de a-si gasi antagonistul si a se pune in functiune;
• Dintii vecini celui extras nemaiavand sprijin, genereaza un proces de migratie care duce la compromiterea functiei masticatorii in zona respectiva si la expuneri ale radacinii, acumulari de tartru, aparitia cariilor si in final la pierderea acestora ca urmare a uneia sau mai multor cauze din cele mai sus mentionate. Migratia dintilor si malpozitia acestora provoaca aparitia pungilor gingivale greu de igienizat si in felul acesta rezulta pierderea dintilor prin aparitia bolii parodontale;
• De asemenea, consecintele infectioase ale prezentei cariilor isi pot face si ele aparitia ducand la necesitatea extractiei si a altor dinti. In plus, odata cu dintii infectati se pierde si osul adiacent;
• In felul acesta pot fi pierduti pe rand toti dintii de pe arcada in urma lor ramanand creste edentate, neregulate cu pierderi osoase importante.

 

Iata cum un dinte lipsa poate declansa un lant de procese cum ar fi: supraeruptia, inclinarea, migrarea, procesul carios, inflamarea, boala paradontala.
Astfel, protezarea precoce este solutia care poate salva pacientul de multe alte cheltuieli si suferinte ce pot aparea in timp.

In ziua de astazi, solutia cea mai eleganta, stabila, predictibila si in final relativ putin invaziva, ramane implantul dentar (cu conditia realizarii insertiei sale de o mana cu adevarat competenta, pentru a nu mai adauga inca un factor distructiv la lista anterioara)…..!

Avantajele majore ale implantului dentar sunt:

  • Pastrarea dintilor invecinati intacti, fara ca acestia sa mai necesite slefuire pentru realizarea unor lucrari;
    • Conservarea volumului osos si stimularea acestuia datorita punerii sale in functiune. Fortele masticatorii se transmit astfel prin implant direct osului maxilar, conformandu-l in functie de aceste linii de forta;
    • Senzatia de forta masticatorie este mult superioara fata de cea data de dintele natural, lucru de care insa nu trebuie abuzat, implantul fiind o anchiloza, pe cand dintele prezinta un sistem elastic de amortizare;
    • Senzatia de dinte natural. Transmiterea fortelor masticatorii direct osului dau o senzatie de „propriu” mult superioara celei date de o lucrare protetica avand dinti ca stalpi!

Ce riscuri presupune tratamentul cu implanturi dentare?

Nenumarate studii clinice asupra tratamentului cu implanturi dentare au demonstrat ca rezultatele pe termen lung si foarte lung sunt remarcabile!

Este FALS mitul respingerii implantului dentar, acesta nefiind un transplant care ar putea in caz de incompatibilitate sa declanseze cavalcada imunitara.

Materialele din care sunt realizate implanturile precum si tratamentul lor de suprafata asigura o foarte buna rezistenta si mentinerea pe loc a restaurarilor. Filetul implantului surub contribuie la mentinerea pe loc a acestuia si la pastrarea volumului osos. Toate acestea ajuta la conservarea conturului partilor moi (mucoasei gingivale) si dau un aspect natural tesuturilor adiacente!

Assoc. Prof. Dr. Daniel Traian Iordachescu
Medic specialist Chirurgie Oro-maxilo-faciala, Implantologie, Parodontologie
Doctor in Stiinte Medicale