REABILITAREA APARATULUI DENTO-MAXILAR PRIN INTERMEDIUL TERAPIEI IMPLANTARE (IMPLANTURI DENTARE)

Cauzele pierderii dintilor sunt numeroase, cele mai frecvente ramanand insa parodontoza si complicatiile infectioase locale.
In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva situatii tipice cu care ne confruntam in practica noastra alaturi de rezolvarile lor personalizate.

CAZ 1

P.K., 31 ANI - ACTOR IN SERIALE TV - MÜNCHEN - GERMANIA

Pacientul s-a prezentat in clinica noastra acuzand dureri surde si miros neplacut din dreptul unui implant care fusese pus in urma cu cateva luni. Molarul a fost extras in urma unei infectii, iar in locul acestuia a fost inserat un implant fara a se indeparta minutios tesuturile infectate sau o greseala de tehnica a condus la situatia actuala. Astfel, la momentul consultatiei initiale, pacientul prezenta tesut de granulatie infectat de jur imprejurul implantului, prezenta ce dusese la o pierdere considerabila a osului din imediata vecinatate a implantului si ca atare la compromiterea acestuia.

S-a procedat la extractia implantului, chiuretarea minutioasa a tesuturilor moi si a osului, implantarea in aceeasi sedinta a unui implant mai lung si mai gros plus completarea defectului cu os artificial, totul sub protectie antibiotica cu spectru larg.
Dupa aproximativ 4 luni, s-a considerat ca se poate face coroana de portelan definitiva, dandu-se pacientului instructiuni precise de igiena.
S-au facut controale repetate la aproximativ 6 luni, iar controlul dupa 6 ani nu a prezentat nicio problema de adaptare sau pierdere osoasa.

CAZ 2

I.R., 54 ANI - DIRECTOR FIRMA PRIVATA - BUCURESTI - ROMANIA

Pacientul s-a prezentat in clinica noastra in urma diverselor incercari esuate de a trata o forma de parodontoza ce fusese descoperita in urma cu aproximativ 10 ani. Pe langa multiplele acuze de la nivelul cavitatii bucale, pacientul suferea si de problemele generale de sanatate, ulcer gastric si o nefrita rebela, patologii care pot avea ca si cauza parodontoza cronica sau pot fi agravate de aceasta. La mandibula purta o proteza mobila in urma pierderii dintilor parodontotici care-l deranja permanent provocandu-i senzatie de voma. Nu in ultimul rand, respectiva proteza actionase asupra crestei mandibulare edentate provocand o atrofie importanta.

S-a procedat la 2 interventii largi, pe cate o arcada, in prima faza la maxilar, ulterior la mandibula, pe principiul maximul intr-o sedinta operatorie, avand astfel o perspectiva larga asupra patologiei si minimizand riscul infectiilor de vecinatate. S-au utilizat tehnici originale de "operatie cu lambou" pentru eliminarea tesuturilor parodontotice, inaltarea sinusului maxilar si a osului mandibular cu implanturi puse in aceeasi sedinta.
Realizarea lucrarilor definitive din portelan s-a efectuat in 2 etape in functie de consolidarea osoasa, in prima faza la mandibula, ulterior la maxilar, astfel ca dupa aproximativ 8 luni reabilitarea era completa.
La 8 ani de la interventii, situatia implanturilor si a grefelor de os este excelenta.

CAZ 3

M.R., 58 ANI - PROFESOR - PLOIESTI - ROMANIA

Pacientul se prezinta cu o forma avansata de parodontoza ce a dus la compromiterea tuturor dintilor arcadei inferioare.
S-a procedat in aceeasi sedinta la extractia dintilor restanti, regularizarea crestei, plastia osoasa si implantarea a 9 implanturi.
Protezarea definitiva s-a realizat la aproximativ 3 luni de la interventie.
Dupa 3 ani de la interventie, pacientul nu a prezentat nicio complicatie. Mai mult decat atat se remarca la examenul clinic intraoral cat si la cel radiografic, o conformare atat a tesuturilor moi cat si a celor osoase in raport cu fortele masticatorii si cu contururile lucrarii protetice cu un rezultat estetic deosebit.
Assoc. Prof. Dr. Daniel Traian Iordachescu
Medic specialist Chirurgie Oro-maxilo-faciala, Implantologie, Parodontologie
Doctor in Stiinte Medicale

Clinica Stomatologica de Supraspecialitate

ADRESA CLINICII:

Str. Dr. Grigore Romniceanu Nr. 12

Sector 5, Bucuresti, ROMANIA

T. +4031.421.24.73

M. +40721.257.427

office@asclepimed.ro